Iltaretki taikametsään!

Vaikka viettää työkseen päivänsä ulkoilmassa kasvien ja mullan keskellä, on parasta vapaa-ajan virkistystä silti luonnossa oleminen! En ole koskaan ollut metsässä samoilevaa tyyppiä, johtunee kaupunkilaisuudestani, vaan enemmänkin tottunut nauttimaan puistoista ja ”taajamametsistä”.

kampakuuset

Lopella sijaitsee Luonnonvarakeskuksen Haapastensyrjän toimipiste ja siellä puulajipuisto eli rotupuisto, jossa on mahtavasti koettavissa sekä metsä että kasvitieteellinen puutarha samalla kertaa. Helteisenä iltana päätettiinkin tehdä  tänne elämysretki pian tokaluokkalaisen tyttären kanssa.

havupuut

Haapastensyrjässä tehdään avoviljelmillä ja lukuisissa kasvihuoneissa kansallisesti tärkeää metsäntutkimus- ja jalostustyötä. Jalostuksella pyritään puiden kasvun ja viljelyvarmuuden parantamiseen ja tutkitaan keinoja, joilla tulevaisuuden metsä selviytyy esimerkiksi lämpötilanmuutoksesta ja vieraista kasvintuhoojista. Rotupuistoon on koottu metsistämme löytyneitä erikoismuotoja, jotka havainnollistavat samalla puiden perinnöllistä monimuotoisuutta. Kaikki eivät ole samasta puusta veistettyjä!

havupuut

Puistossa on erilaisia kuusia, mäntyjä, koivuja, leppiä ja haapoja. Erikoisia puuyksilöitä on kloonattu varttamalla ja erikoisuudet seisovatkin puistossa omina persoonallisina ryhminään. Puisto poikkeaa tästä syystä paljon tavallisista puistoista tai kasvitieteellisistä puutarhoista.

kampakuusi
kampakuusi Picea abies f. viminalis

Tunnelma on ainakin ilta-auringon aikaan ihanan salaperäinen ja maaginen. Puiden hahmot tuntuvat eläviltä ja ne muodostavat puistoon kiinnostavia kulkureittejä ja sopukoita. Lapselle (ja aikuisellekin) on puisto harrypottermainen elämys, josta arki tuntuu olevan kaukana. Täydellinen paikka rentoutumiseen siis!

visakoivu Betula pendula var. carelica
visakoivu Betula pendula var. carelica

Rotupuistosta löytyy joitakin erikoismuotoja, joita on otettu myös kaupalliseen tuotantoon, tällaisia ovat esimerkiksi kultakuusi ja purppura- eli mansikkakuusi, joiden vuosikasvaimet erottuivat vihreästä taustasta upeasti!

kultakuusi Picea abies f.aurea
kultakuusi Picea abies f.aurea
purppurakuusi Picea abies f. cruenta
purppurakuusi Picea abies f. cruenta

Mansikkakuusi on otettu taimistoilla myyntiin kauppanimellä Ilta-Rusko ja kesäillassa voi todeta nimen olevan hyvin kuvaava.

kumopatakuusi Picea abies f. cubans
kumopatakuusi Picea abies f. cubans

Pienet havut ovat kuin koloistaan juuri ryömineitä olentoja, kuvissa esimerkkeinä tohmajärveläinen kumopatakuusi ja Suomusjärveltä löytynyt pöytäkuusi.

pöytäkuusi Picea abies f. tabulaeformis
pöytäkuusi Picea abies f. tabulaeformis
kyynelkoivu Betula pendula 'Youngii'
kyynelkoivu Betula pendula ‘Youngii’

Havupuiden lisäksi alueella on myös mielenkiintoisia lehtipuiden erikoismuotoja: esimerkiksi Padasjoelta löydetty suloinen pienilehtikoivu (Betula pendula f. palmeri), jonka lehden halkaisija on noin kaksi senttimetriä, liuskalehtiharmaaleppä (Alnus incana f. acuminata), jonka lehdet erottuvat poikkeuksellisella muodollaan kauas ja mukuraharmaaleppä, jonka pahkainen runko ja oksisto saa puun näyttämään hyvin sympaattiselta.

mukuraharmaaleppä Alnus incana f. gibberosa
mukuraharmaaleppä Alnus incana f. gibberosa

Puulajipuisto on jotakin mikä kannattaa paikan päällä kokea, kuvat eivät tuo tunnelmalle oikeutta! Taivaisiin saakka kohoavat  ja toisiinsa nojailevat puut toimivat erityisesti ilta-aikaan, tänne pitäisi palata aivan auringonlaskun aikaan! Ja erilaisuus on kauneutta! Lisää tietoa Haapastensyrjän toiminnasta löydät täältä ja puulajeista enemmän Metsäntutkimuslaitoksen julkaisusta Metsäpuiden erikoismuotoja kultakuusesta luutakoivuun.

Pienenenä detaljina vielä kerrottakoon, että Nekon merileväuutteella on Haapastensyrjässä suuri rooli näiden erikoispuiden, kuten muidenkin tutkimuspuiden kasvatuksessa. Kasvihuoneissa kasvatettavat puut kasvavat saaveissa ja myös talvehtivat saaveissa. Astiassa talvehtimisen kannalta on tärkeää, että puun juuristo on kunnossa. Käytännössä on todettu, että talvehtimiskestoa parantaa huomattavasti syksyisinkin puille annettava Nekon merileväuute. Tätä keinoa voisi käyttää kotipuutarhoissakin ruukkupuiden ja ihan tavallisten istutustenkin  suhteen!

Ihania hetkiä ja retkiä toivottaa Lea!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *