Perunalle ja juureksille paras lannoite

Pääsin testaamaan tätä uutta luonnonmukaiseen viljelyyn sopivaa Neko Luonnonkali -lannoitetta.  Nyt jouduimme tekemään perunan istutuksen vähän erikoisella tavalla. Nimittäin lannoite on niin uusi, että perunat piti istuttaa ennen kuin lannoitepakki saapui. Meillä oli kiire perunan istutuksessa, koska ne piti saada maahan parhaina istutuspäivinä kuukalenterin mukaan.

0 Neko Luonnonkali, perunoilla hyvät idut

Käytämme aina puutarhamyymälästä ostettua Tarkastettua siemenperunaa, ja meillä onkin perunamaa säästynyt perunarutolta ja muilta taudeilta. Nyt lajikkeena on taas Carrera tuttuun tapaan. Nämä perunat jätimme istuttamatta tätä blogijuttun kuvaamista varten.

0 Neko Luonnonkali, perunoiden istutustiheys

Perunat istutetaan vaon pohjalle sopivin välein ja sivusta vedetään multaa keoksi perunarivin päälle.

Yleensä lannoite sekoitetaan ennen istutusta perunamaan multaan. Jos se on jäänyt tekemättä, niin lannoitteen voi laittaa jälkeenpäin multakekoon. Kätevintä on istutuslapiolla  vetää pieni reikä multakekoon ja kaataa lannoitetta reikään ja lopuksi peittää reikä. On kyllä hankalampaa, mutta näin varmistuu, että perunan kasvu saa tarvitsemansa lannoitteet nopeasti.

0 Neko Luonnonkali, hyvä lannoite juureksille, perunan alutViime kesänä otettu kuva perunamaasta multauksen jälkeen. Eli perunarivien välistä on multaa vedetty perunan versojen päälle. Näin ei tule myrkyllisiä vihreitä perunoita ja rikkaruohot pysyvät poissa 🙂

0 Neko Luonnonkali, Carrera peruna kukkii vaaleanlila lähi

Perunalla on kaunis kukka. Tässä Carrera lajikkeen vaalenlilahtava kukka.

Neko Luonnonkali:

Luonnonkali-lannoitteessa on paljon kaliumia  (N2-K17). Peruna ja juurekset tarvitsevat  kalia eli kaliumia koko kasvukauden aikana.  Kalium vaikuttaa mm. veden liikkumiseen kasvissa, mukuloiden kehittymiseen ja laatuun sekä estää perunoiden tummumista. Eli se lisää sadon määrää ja parantaa laatua.

0 Neko Luonnonkali, hyvä lannoite juureksille N2 K17

Neko Luonnonkalia suositellaan myös hedelmä- ja marjakasvien lannoittamiseen sekä mukula- ja sipulikasveille.

Näistä perunoista odotellaan nyt satoa loppukesältä alkaen. Loput perunat viemme kellariin talvisäilöön. Viime kesän perunoita söimme vielä jouluna. Jännä nähdä, millainen sato saadaan nyt tänä vuonna 🙂

Ihanaa kesää!

Terveisin Sari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *