Kesän odotusta ja ongelmakasvit

Vaikka koleita kelejä on ollut muutamana päivänä, niin silti kevät etenee ja kaikenlaista ihanaa vihreää pukkaa maasta! Nyt kannattaakin omaa pihaa ja ympäristöä seurata. Kasvithan ovat ihania, mutta joukkoon mahtuu niitä ei toivottujakin. Pahin taitaa olla jättiputki, joka on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi Suomessa.

Vieraslajeista puhutaan silloin, kun ihminen on lajin tuonut uudelle alueelle tarkoituksella tai tahattomasti. Vieraskasvilajit ovat tuotu usein puutarhakasveiksi ja puutarhoista ne ovat sitten levinneet ympäristöön. Näin on käynyt jättiputkelle, jättipalsamille, komealupiinille ja monelle muulle. Maansiirrot ja puutarhajätteen huolimaton käsittely ovat vieraskasvilajien yleisimmät leviämistavat.

Ongelmalliset kasvit kannattaa opetella tunnistamaan jo keväällä. Tässä muutamia esimerkkejä, joita kannattaa erityisesti omalta pihalta ja ympäristöstä tarkkailla.

vanhempi jättiputki kasvusto lähtee keväällä aikaisin kasvuunJättiputken vanhempi kasvusto keväällä

Jättiputken siementaimet lähtevät kasvuun myöhemmin keväällä. Siementaimet olisi helppo kitkeä pois, niillä kun juuri on vielä pieni.

jättiputken siementaimet lähtee kasvuun myöhemmin keväälläJättiputken siementaimi

Jättiputken torjuntaan kannattaa alkaa heti, kun sellaisen näkee. Tehokkaana aseena taistelussa on lapio. Näin keväällä muu kasvillisuus on vasta heräämässä, kun jättiputki jo ponkaisee nopeaan kasvuun. Torjunta on turvallista ja helpompaa tehdä silloin, kun jättiputki on pieni. Nelimetrisen kukkivan kasvin torjunta onkin sitten hankalampaa.

Torjuttaessa tärkeää on muistaa suojautuminen! Jättiputki on valolle herkistävä kasvi. Jättiputken kasvineste iholle joutuessaan yhdessä auringonvalon kanssa saa aikaan palovammankaltaisia oireita. Iholle ei siis kasvinestettä kannata päästää. Jättiputki on ”mehevä” kasvi ja vartta tai lehtiä katkaistaessa nestettä roiskahtaa helposti. Sadeasu, kasvosuojain ja kumipintaiset käsineet ovat varsinkin ison kasvuston käsittelyssä tärkeät. Myös pientä siementaimea käsitellessä kannattaa olla varovainen, pienenkin kasvin kasvineste iholla voi aiheuttaa oireita. Tarkempia ohjeita jättiputken torjuntaan löytyy www.luontoturva.fi sivulta.

Kansallinen vieraslajilaki ja asetus tulivat voimaan vuoden alusta ja velvoittavat torjumaan laissa ja asetuksessa nimettyjä lajeja. Suomessa esiintyvistä kasveista hävitettäväksi nimetään tällä hetkellä armenianjättiputki, kaukasianjättiputki, persianjättiputki sekä keltamajavankaali. Kaukasianjättiputki on Suomessa yleisin ja muutkin jättiputkilajit muistuttavat toisiaan, joten yleisesti puhutaan vain jättiputkista.

 

Asetuksessa ja laissa nimetään vasta muutamia kasveja, mutta onhan niitä muitakin ongelmallisia kasveja. Jättipalsami esimerkiksi leviää hurjasti.

Jättipalsamin kasvua huhtikuussaJättipalsamin taimet keväällä

Jättipalsamin taimi olisi helppo kitkeä nyt pois

Jättipalsami on keväällä niitä aikaisin kasvuun lähtijöitä ja jos pihassa on edellisenä kesänä jättipalsamia ollut, kannattaa aluetta tarkkailla. Torjuntaan voi ruveta heti kun kasvi lähtee kasvuun. Pienen alueen kasvit ovat helppo kitkeä heti keväällä pois. Jättipalsamin torjunnassa ei tarvita suojavarustuksia, toisin kuin jättiputken torjunnassa. Jättipalsami leviää siemenestä, joten siementen leviäminen täytyy estää.

Sitten on tietysti mielipiteet jakava komealupiini.

Vieraslajeista lupiini herää aikaisin kevääseen, luontoturva.fiLupiinin alkuja huhtikuussa

Lupiini valtaa helposti alaa muilta kasveilta ja muokkaa maata niin, että ketokasvit eivät siinä viihdy. Jos pihassa on vasta muutama lupiinin alku, kannattaa ne kiireesti kaivaa pois. Lupiinin siemen säilyy maassa itämiskykyisenä vuosikymmeniä, joten siementämään sitä ei kannata päästää.

Lupiini peltoLupiinien valtaama pelto

Kukkiessaan lupiini on kieltämättä kaunis, mutta kukinnan jälkeen ei niinkään…

Kukkinut lupiini talventörröttäjänäKesällä kukkinut lupiini keväällä

Onneksi todella ongelmallisia kasveja on kuitenkin vähän, mutta ne on hyvä opetella tunnistamaan ja torjumaan.

 

Kevät on ihan parasta aikaa, kun ympäristö muuttuu koko ajan. Juuri nyt on hyvää aikaa kävellä ympäri pihaa ja suunnitella tulevaa kesää. Kevät lannoitukset kannattaa hoitaa nyt. Nekon sivuilta löytyy hyviä vaihtoehtoja lannoitukseen. Luonnonmukaiseen lannoitukseen voi käyttää Nekon merilevärouhetta ja luonnonlannoiteliuosta sekä luonnonlannoitetta rouheena.

Itse haaveilen korotetusta perennapenkistä, jossa olisi perhosia houkuttelevia kasveja. Entistä mökkiäni kaiholla muistelen, siellä kun tuntuivat viihtyivät kaikenlaiset kasvit ja ötökät. Vanhoja kuvia mökiltä katselin ja tässä suosikkini, tällainen näky olisi hieno ensi kesänäkin!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaikenlaisia ötököitä kannattaa suosia ja järjestää niille hyvät olot pihalla. Viime vuonna sain ötökkähotellin ja nyt seurailen ketä siellä käy.

Linnunpönttöjä pitäisi olla joka pihassa. Siinä on luonnonmukainen torjunta parhaimmillaan, kun linnut popsivat kasvien kiusana olevia hyönteisiä!

yksiö vailla asukkejaTässäkin olisi hyvä yksiö järvinäköaloin vielä vapaana!

Luonnosta on mukava seurata vuodenaikojen vaihtelua. Äitienpäivän tietää lähestyvän, kun valkovuokot kukkivat!

Valkovuokot kukkivatValkovuokkojen kauneutta

 

Juuri nyt metsässä liikkuessa voi nähdä vaaleanpunaisen väriläiskän, joka on näsiä.

näsiä

Keltaista väriä maisemaan tuo kevätlinnunsilmä

kevätlinnunsilmä

 

Luonto jaksaa aina yllättää ja nyt liikunkin kamera kaulassa sekä töissä että vapaalla. Kesäkukkia tekisi mieli jo kotiin kantaa, mutta täytyy kai vielä odottaa hetki, että ilmat lämpenee. Lämpöisiä ilmoja odotellessa katselen luonnon järjestämää ilmaista kevätnäytöstä 🙂

Keväisin terveisin Miia

Yksi ajatus koskien aihetta “Kesän odotusta ja ongelmakasvit”

  1. Lampaille syötävää 😉 Näyttävät mehukkailta vielä alkuvaiheessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *