Kaikki kirjoittajan Miia Korhonen artikkelit

Kiinanruusun aluille ruukun vaihto

Seurailin äitini kiinanruusun kasvattamista pari vuotta ja siitä kirjottelinkin aikaisemmin Nekon blogiin. Nyt istuttamani kiinanruusun pistokkaat olivat isomman ruukun ja mullan vaihdon tarpeessa, siitä voi kurkata videon tästä.

Vedessä juurruttamani pistokkaat sai hyvät juuret ja ovat kasvaneet hyvin, kun istutin ne ruukkuihin. Istuttaessa käytin pieniä ruukkuja ja nyt vaihdoin ruukut isompiin. Juuret olivat ilahduttavan hyvässä kunnossa ja hyvin elinvoimaisen näköiset. Olin siis onnistunut vihdoin kiinanruusun kasvattamisessa!

Hyvin juurtuneet kiinanruusun pistokkaat

Kiinanruusukin kaipaa lannoitetta ja siihen käy hyvin veteen sekoitettava Nekon kasviravinne. Pullohan on todella riittoisa, annosteluohje on 10 tippaa litraan vettä! Tämä lannoite sopii niin viherkasveille, sisä- ja ulkokukille kuin vihanneksillekin. Toimii! Viime kesältä tulee mieleen pelargonit, jotka kukkivat mahtavasti, kun ruokin niitä tuolla kasviravinteella 🙂

Lisäksi käytän Nekon merileväuutetta, joka on kasvustoa ja juuristoa vahvistava hoitoaine, voi käyttää myös talvella ja sopii kaikille kasveille. Merileväuute sopii myös taimikasvatuksessa käytettäväksi ja siitä kirjoittelekin hyvän jutun blogiin Lea pari vuotta sitten. Tuleekin taimikasvatus villitys itselle, kun lukee tuon jutun!

Kevät on saapunut ja jos Nekon luonnonlannoiteliuos ei ole vielä tuttu, niin nyt kannattaa siihen tutustua. Luonnonlannoiteliuos on kasviperäinen lannoite sisä- ja ulkokasveille. Sopii hyvin syötäville kasveille.

Toivotaan, että näistä pikkuisista kasvaa yhtä isoja, kuin oli emokasvikin

Terveisin Miia

Retkeilyä luonnossa

Kevät tekee taas tuloaan, linnut aloittavat pesänrakennus puuhat ja kasvit heräävät talviunilta.

Kevät tuo asukkaat linnunpönttöihinkin

Ikävä koronavirus tilanne tuo epävarmuutta ja pistää asioita uuteen järjestykseen. Kaiken mullistuksen keskellä luonto on monelle se paikka rauhoittua ja nyt kannattaakin mahdollisuuksien mukaan nauttia kevätauringosta ja heräävästä luonnosta, lähteä tutustumaan vaikka siihen omaan lähimetsään tarkemmin.

Istahda kannon nokkaan, laita silmät kiinni, nosta kasvot kohti aurinkoa, kuuntele ympäröiviä ääniä. Hengitä syvään ja rauhoitu.

Luonnossa liikkuessa omat ajatukset aina rauhoittuvat ja sisäinen myrsky vaikenee. Mummoni opetti, että puita halaamalla voi tuntea olevansa yhtä luonnon kanssa, saada voimaa, tyyneyttä, lohtua ja ymmärrystä. Nuorempana en asiaa oikein ymmärtänyt, mutta nyt mummon opit on tullut mieleen ja totta, puun halaaminen, hiljaa oleminen tuo merkillistä tyyneyttä.

Puuta halaillessa mielikin rauhoittuu 🙂

Luontokohteita löytyy varmasti joka kunnasta ja kannattaakin tutustua oman alueensa kunnan / kaupungin sivuihin. Sieltä löytyvät luonnonsuojelualueet ja luontokohteet. Isoimmilla luontokohteilla voi juuri nyt olla jopa ruuhkaa ja voikin miettiä olisiko vähemmän väkeä aikaisin aamulla tai iltapäivällä tai löytyisikö alueelta jokin pienempi kohde, joka ei ole niin tunnettu.

Useilla retkeilyreiteillä voi saada tietoa alueen kasvillisuudesta ja eläimistä

Usein tulee yllätyksenä se, kuinka paljon ihan lähellä onkaan hienoja luontokohteita. Lahden seudun luontosivuilta selvisi, että Lahdessa, Hollolassa ja Asikkalassa on yhteensä nelisenkymmentä luonnonsuojelualuetta ja päälle vielä muut luontokohteet. Siis ihan minun nurkilla näin paljon alueita, joissa en ole käynyt kuin muutamissa! Kohteita löytyy jokaiselle. Osa reiteistä on esteettömiä, jonne pääsee pyörätuolillakin. Esimerkki tällaisesta on Lapakiston lammen nuotiopaikka. Lapakisto on harvinaisen monipuolinen ja tätä nykyä retkikohteena erittäin suosittu luonnonsuojelualue, jonka pinta-ala on 230 hehtaaria. Alueesta videota voi katsella Lahden seudun luontosivuilta.

Lapakiston luonnonsuojelualue Lahti

Pesäkallion luonnonsuojelualue sijaitsee pohjoisosassa Lahtea. Pesäkallion maasto on yksi Lahden luontopolkujen vaativimmista ja varsinkin kallioilla ja jyrkänteillä tulee olla varovainen. Alueella on valaistu kuntoreitti, joka tarjoaa myös elämyksen retkeilijälle. Pesäkallion alueeseen tutustuessa voi kiertää myös Merrasjärven ympäri. Reittiä kuljetaan osaksi pitkospuita pitkin. Tämä on alue, missä itse tulee käytyä useiten.

Lahdessa Merrasjärven ympäri pääsee osaksi pitkospuita kävelemällä

Linnaistensuon luonnonsuojelualue on edustava näyte päijäthämäläisestä suoluonnosta ja suosittu luontokohde. Myös tähän kohteeseen voi tutustua alueelta tehdyistä videoista.

Linnaistensuon luonnonsuojelualue Lahdessa on suosittu kohde

Liikutpa missä tahansa, rauhoitu, jätä kiire ja huoli hetkeksi, hengitä syvään ja kuuntele luonnon ääniä. Ja tietysti se tärkein, kunnioita luontoa, olet kylässä eläinten kodissa. Liiku rauhallisesti, ota huomioon muut liikkujat, pysy tehdyillä poluilla, pidä lemmikit kytkettynä. Selvää tietysti on, että roskia eikä myöskään tupakantumppeja jätetä luontoon.

Aurinkoisia päiviä, seurataan kuinka kevät herättää luonnon talvihorroksesta eloon!

Terveisin keväästä ja luonnosta hurmioitunut Miia

Kiinanruusun leikkaaminen ja lisäys

Kiinanruusua olen aina ihastellut ja pitänyt sitä vaikeana kasvina kasvattaa. Olen seurannut vuosia äitini kiinanruusua ja hänellä kasvi kukoistaa ja voi hyvin. Omat yritykseni kasvattaa kaupasta ostettu kiinanruusu on aina päätynyt huonosti…

Äitini kiinanruusu on reilu parikymmentä vuotta vanha ja nyt se on n.1,5 metriä korkea. Siitä jouduttiin kymmenisen vuotta sitten leikkaamaan melkein metri latvasta pois, kun kasvi ei sopinut muuttoautoon.

Kiinanruusun elämää seurasin vuoden verran ja tein siitä kuvasarjan. Itse en olisi uskaltanut tehdä näin ronskia leikkausta, mutta äidilläni onkin kasvista pitkä kokemus ja hän tietää mistä hänen kiinanruusunsa tykkää 😊

 

Kiinanruusu leikattiin huhtikuussa, koska kasvi oli päässyt taas kasvamaan niin valtavan kokoiseksi, että sen oksat on jatkuvasti tiellä.

Kukka leikattiin ihan nakuksi! Latvaan äitini jätti muutamia lehtiä. Tällä tavalla hän leikkaa kasvia parin vuoden välein.

Leikattu kasvi oli taas jo hyvässä kasvussa pari kuukautta leikkauksen jälkeen

Nekon tuotteiden vannoutuneena kannattajana äitini käyttää kiinanruusunsa kasteluvedessä Nekon kasviravinnetta ja talvella merilevää. Tuntuu toimivan.

Huhtikuussa leikattu kiinanruusu kukki näyttävästi seuraavana talvena. Yritin ottaa kuvaa kukista, mutta kasvipa oli ovelampi ja oli aina nupussa tai kukinta jo ohi, kun pääsin sitä kuvaamaan. Kukat ovat tummanpunaisia ja kerrottuja, todella hienoja!

Leikkauksen yhteydessä saa oksista hyviä pistokkaita, joita voi juurruttaa vedessä tai laittaa suoraan multaan. Minä juurrutin pistokkaita vedessä ja pidin vielä läpinäkyvää pussia pistokkaiden päällä vähetämässä haiduttamista ja koska äitinikin tekee aina niin 🙂

Pistokkaat oli vedessä useamman kuukauden, jonka jälkeen laitoin ne ruukkuihin

Emokasvi ja pistokkaat voivat edelleen hyvin ja toivon, että nyt saan kasvatettua vihdoinkin oman kiinanruusun!

Äitini ohjeet kasvin kasvattamiseen tiivistettynä oli nämä: tarvitsee valoa, ei paahdetta, älä siirtele turhaan, päästä multa kuivumaan kasteluiden välissä, lannoita, leikkaa. Kuulostaa simppeliltä….

Tarkempia hoito-ohjeita kasvattamiseen saa netistä, mutta minä taidan luottaa äitini kokemukseen ja teen niin kuin hän sanoo.

Kiinanruusu terveisin Miia

Hyvää joulua!

Neljäs adventti ja joulupukkia odotetaan jo malttamattomana monessa kodissa! Joulupöytään sopivaa asetelmaa miettiessä osui silmiin valkoinen timanttiananas, joka sopiikin hyvin joulun ajan kukaksi. Allergiseen perheeseen timanttiananas on oiva vaihtoehto ja siitä tehty asetelma säilyy kauan kauniina.

Pitkin metsiä kävellessä keräilin jo hyvissä ajoin kaikkea joulun koristeluun sopivaa. Oravan syömät kävyt on veikeän näköisiä ja niitä voikin käyttää niin asetelmissa kuin kransseissakin. Joulupöytään kaipasin himmeää valoa ja asetelmissa voi käyttää vaikkapa patterivaloja sopivaa hämyä tuomaan.

Käpyjen suomut avautuvat kuivassa ja lämpöisessä

Näistä pullonkorkkiporoista olen tänä jouluna innostunut ja joka asetelmaan ja pöydille niitä olenkin ripotellut 😊

Jo mummolasta opittua on, että jouluna saa yölläkin syödä ja asetelmien himmeässä valossa voikin hipsutella jääkaapille ottamaan vielä palan kinkkua, joulutortun, ihan vähän suklaatia ja lasin maitoa. Samalla voi istahtaa toviksi, rauhoittaa mielen ja nauttia olosta. Onni tulee pienistä hetkistä arjen kiireen ja tohinan keskellä.

Rauhallista joulua ja kaikkea hyvää vuoteen 2020

Toivottaa Nekon väki!