Pikkulintujen ruokinta

Syksy rupeaa kääntymään kohti talvea ja pikkulintujen ruokinnan aloitus on käsillä. Itsekin laitoin lintulaudan, on sitten talvella mukava viettää aikaa kahvikuppi kädessä ja katsella lintuja sisältä lämpimästä. Lintulaudan paikkaa mietiskelin tovin, siinä kun on muutama seikka, jotka kannattaa ottaa huomioon.

Lintulauta ei saa olla liian lähellä ikkunaa. Ikkunalasi voi heijastaa ympäristöä niin, että linnut eivät hoksaa lasia ja lentävät sitä päin. Kannattaa myös miettiä miten ruokintapaikalle pääsee jos lunta tulee paljon ja mihin katolta tippuu lumi. Jos alueella liikkuu vapaana kissoja, kannattaa tämäkin ottaa huomioon. Kissojen on helpompi napsia lintuja, jos ruokintapaikan ympäristössä on tiheitä pensaita jonka suojissa vaania.

talitiainenTalitiainen tuli ensimmäisenä lintulaudalle

Lintujen ruokintapaikka sotkeentuu väkisin ja sitä onkin hyvä siivota välillä. Varsinkin jos tulee lämpimiä ja sateisia jaksoja niin maahan tippuneet siemenet ja ulosteet olisi hyvä välillä siivota. Lintulaudan malleja on vaikka kuinka paljon ja tässäkin saa melkoisen kilpavarustelun aikaiseksi 🙂 Tärkeää kuitenkin olisi, että linnut eivät pääse ulostamaan ruuan sekaan. Valmiita lintulautoja saa kaupasta puisena ja muovisena. Lintulautakin on pestävä välillä ja muovinen on siinä suhteessa mukavampi, helppo pestä.

Lintulautoja voi sitten valita pienempää tai isompaa kokoa ja ruokintapaikkoja voi olla useampia, ettei tule linnuille kränää ruuasta. Isompi ruokinta-automaatti on siitä kätevä, että ruokaa riittää viikoksikin. Jos lintujen talviruokinnan aloittaa niin on sitä jatkettava kevääseen asti, jolloin luonnosta löytyykin jo ruokaa. Talviruokinnan lopettaminen kesken kauden voi tappaa linnut nälkään, jos lähellä ei ole toista ruokintapaikkaa. Älä siis aloita ruokintaa, jos et pysty jatkamaan sitä läpi talven.

lintulaudalla-varpunen-sinitiainen-talitiainenLaittamallani lintulaudalla varpusia, sinitiainen ja talitiainen

Pikkulinnuillehan on saatavilla vaikka minkälaista siementä ja ateriaa. Eri lintulajit suosivat eri ruokia. Useimmille kelpaa auringonkukansiemenet, maapähkinät murskattuna sekä rasvasiemenseospallot ja –pötköt. Lisäksi kaura maistuu ainakin keltasirkuille, varpusille ja peltopyylle. Ei niin toivotuille isommille ruokavieraille,  kuten harakalle ja varikselle näyttää kelpaavan lähes kaikki. Myös oravat vierailevat mielellään ruokintapaikoilla ja petolinnut voivat napsia silloin tällöin omaksi ateriakseen pikkulinnun.

Auringonkukansiementä saa kuorellisena ja ilman kuorta, joka on kalliimpaa. Ilman kuorta olevan auringonkukansiemenen etu on se, että roskaa ei tule niin paljon ja linnut hyödyntävät siemenen paremmin. Olen useana vuonna ruokkinut lintuja ja nyt olen siirtynyt ilman kuorta oleviin siemeniin. Aikaisemmassa asuinpaikassani kävi lintuja ruokintapaikalla paljon ja pelkästään auringonkukansiemeniä kului helposti 100 kg talvessa. Keväällä sitten sai lapiolla kauhoa auringonkukan kuoria pois. Nyt tulee toivottavasti roskaa vähemmän.

sinitiainenSinitiainen vierailee lintulaudalla

Aloitin ruokinnan yhdellä laudalla jonne laitoin kuorettomia auringonkukansiemeniä ja jyväseosta, jossa oli myös murskattua maapähkinää. Lisäksi laitoin rasvasiemenseospalloja. Käytän talvella hyväksi köynnöskehikkoa, siihen saa hyvin talipallot ja kauralyhteet linnuille roikkumaan. Voisi köynnöskehikkoon tietysti ripustaa lyhtyjäkin! Lintulaudan laitoin metallisen putken päähän remonttireiska tyyliin parilla ruuvilla ja nippusiteellä. Maa on vielä sula niin saa rakennettua vaikka keskelle pihaa linturuokintapaikan köynnöskehikoita, harjanvarsia ja metallisia putkia apuna käyttäen. Ja näppärä nikkaroi lintulaudankin itse! Kyllästettyä puuta ei kuitenkaan saa käyttää lintulaudan tekoon.

linturuokinta-paikkaKöynnöskehikko talvikäytössä linnuilla

Saas nähdä minkälaisia siivekkäitä ruokintapaikalla talven mittaan käy! Nyt olen bongannut ja kuvannutkin tähän blogiin sinitiaisia, talitiaisia ja varpusia laudalta. Lintujen pihabongaushan on 28.–29.1.2017 ja siihen kannattaa tietysti osallistua. Tapahtumasta lisää www.Birdlife.fi

Ja tässä vielä kuva pihan sora-alueelta, jonne orvokki on itsekseen levittäytynyt. Orvokki ei pienestä pakkasenpuremastakaan välitä, vaan jaksaa kukkia vielä lokakuussakin.

orvokki-lokakuussaPihan kaunis väripilkku lokakuussa

Leppoisaa talven odotusta!

Terveisin Miia

Yksi ajatus koskien aihetta “Pikkulintujen ruokinta”

  1. Vilskettä riittä pihamaalla, kun ruokinta alkaa. Laitoin mökille tänä syksynä ison ruokinta-automaatin, että riittää parikin viikkoa. Sitä tosiaankin pitää jatkaa sitten kevääseen saakka, kun aloittaa. Jännää nähdä ketä siellä vierailee 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *