Latvomista ja kasvun ihmettä

Aurinko on hellinyt ja muutamasta todella kylmästä yöstä huolimatta lavassa harson alla ovat hyvin lähteneet kasvuun sipuli, salaatti, porkkana ja peruna. Erityisen hienoa on saada käydä poimimassa omalta takapihalta salaatti tarpeita! No, siihen nyt on vielä vähän aikaa, ennen kuin sitä omaa salaattia saa, mutta tulossa on. Hitaasti liukeneva Nekon lannoite antaa hyvän pohjan kasvien kasvulle ja sitä laitankin jo istutusvaiheessa mullan sekaan.

sipulit lähtenyt kasvuun

Sipuli on jo hyvässä kasvussa harson alla lavassa

Ei pitäisi mennä taimikauppaan ollenkaan, kun aina sortuu ostamaan jotain… Nyt mukaan jäi erilaisia minttuja, kuten suklaa- ja sitruunaminttua. Aikaisemmin jo ostin yhden mintun ja sitä olen latvonut, koska se pääsi hieman venähtämään.

 

latvominenVenähtänyt minttu kaipaa latvomista

Latvottaessa kasvin latva katkaistaan niin, että jäljelle jää muutamia lehtiä. Latvominen tuuheuttaa ja tiivistää kasvua. Ihan kaikille kasveille latvonta ei sovi, mutta esimerkiksi mintut innostuvat vain kasvamaan entisestään, kun niitä välillä latvoo ja kasvu pysyy tanakkana sekä tiiviinä.

mintun latvominenLatvottu minttu

Noin viikossa on jo tullut uutta kasvua.

latvomisen tulos

Katkaistut varret voi sitten laittaa vesilasiin ja mintun lehtiä voi käyttää vaikka salaatissa tai maustaa niillä kylmän kesäjuoman. Pidemmät latvotut mintun oksat käyvät hienosti myös kukkakimppuihin tuoksua tuomaan!

latvotut vesilasiin

Minttua istuttaessa maahan tai lavaan on hyvä muistaa, että minttu leviää melkoisesti. Helposti käy niin, että mintun kasvu riistäytyy käsistä ja se valtaa enemmän alaa kuin on ajatellutkaan. Rajaaminen on siis tärkeää. Itse istutan mintut ruukkuineen päivineen lavaan. Ruukussa ollessa se ei pääse leviämään liikaa. Rajaaminen on tärkeää kaikilla muillakin voimakkaasti leviävillä kasveilla. Kasvit, jotka leviävät hyvin juuriston tai vaikkapa maarönsyjen avulla on tarpeen rajata jo istutus vaiheessa juurimatoilla tai reunuksilla, että kasvit eivät pääse leviämään luontoon.

Yksi esimerkki hyvin leviävästä kasvista omastakin pihasta on pikkutalvio (Vinca minor). Se viihtyy niin hyvin, että rajauksista huolimatta kasvi meinaa karata väkisin istutus alueen ulkopuolelle. Joka kesäinen homma onkin palauttaa sitä ruotuun ja pitää se varatulla alueella. Pikkutalviohan on kaunis ainavihanta maanpeitekasvi, joka pysyy talvellakin vihreänä.

Pikkutalvio

Muistoja viime talvelta kevään keskelle. Pikkutalvio vihertää talvellakin.

Onneksi kuitenkin talvi on vain kaukainen muisto ja nyt saa ihastella hedelmäpuiden kukintaa.

Omenapuu puhkeaa kukkaan

Omenapuun kukinta on alkamassa

Luumupuun kukintaa

Luumupuukin kukkii jo kauniisti

Jo pelkästään kauniiden kukkien vuoksi pitäisi pihassa olla aina hedelmäpuita! Nyt vain täytyy toivoa, että pölyttäjille on suotuisat säät ja ne jaksavat ahkeroida, jotta syksyllä saa sitten nauttia hedelmistä. Kannattaakin luoda kaikenlaisille pörriäisille hyvät elinolosuhteet pihalla.

Kaikkea kaunista ja vihreää kevääseen!

Terveisin Miia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *