Taimikasvatusta Saaren kartanon puutarhaoppilaitoksella

Keudan Saaren kartanon puutarhaoppilaitoksella Mäntsälässä kevät on jo näkyvissä.

Tomaatin, paprikan ja munakoison taimet olivat hyvässä kasvussa ja kohta oppilaat istuttavatkin taimet kasvusäkkeihin kasvamaan ja satoa tuottamaan. Omaakin multasormea rupesi kutkuttamaan tämän vihreyden keskellä! Otin näistä ihanuuksista videon pätkätkin, kasvihuone ja taimiterapiaa voi katsoa tomaatin, paprikan ja munakoison kasvusta.

Ei voi kuin ihailla miten hyviltä ja tanakoilta taimet näyttivät. Itse kun yritän kasvattaa tomaatin taimia, yleensä niistä tulee honteloita huitakkeita valon puutteessa ja kasvuolosuhteet muutenkin tuppaa olemaan huononlaiset ikkunalaudallani keittiössä. Niinpä olen luovuttanut ja ostan hyvällä omallatunnolla taimet valmiina 🙂 Keväämmällähän voisi taimi ostoksilla käydä sitten täällä Saaren kartanon puutarhallakin. Myyntiin tuotetaan vihannesten ja kesäkukkien taimia.

Terhakoita tomaatin taimia

Pitkä kokemus kasvien kasvatuksessa näkyy oppilaitoksen puutarhalla ja yleisimpiin ongelmiin varaudutaan jo etukäteen biologisella torjunnalla. Esimerkkinä tästä on puutarhalla taimien seassa näkyvät kirvapankit, joita käytetään kirvojen ennakkotorjuntaan.

Kirvapankin mukana tulee kirvavainokaisia, jotka etsivät kasvihuoneista kirvoja. Jos kirvoja löytyy vainokaiset munivat löytyneisiin kirvoihin ja kehittyvä toukka käyttää kirvan nesteitä ravinnokseen, jolloin kirva kuolee.

Kirvoihin sekä muihin kasvihuoneen tuholaisiin ja biologiseen torjuntaan voi tutustua mm. Biotuksen sivuilla.

Taimien seassa näkyi myös liima-ansoja, jotka ovatkin hyviä tuholaisten tarkkailussa. Keltaiset liima-ansat houkuttelevat kirvoja, ansarijauhiaisia ja muita lentäviä hyönteisiä.

Kelta-ansa tuholaisten tarkkailuun paprikan taimilla

Siniset liima-ansat taas ovat ripsiäisten tarkkailuun. Avomaallakin näitä liima-ansoja voi käyttää, mutta silloin on ansat muistettava suojata kanaverkolla, jotta linnut eivät takerru niihin. Ansoissa liima on niin sitkeää, että linnut voivat jäädä niihin kiinni eivätkä ne pääse niistä irti.

Sininen liima-ansa tomaatin taimilla

Kasvinhuoneella kasvatetaan myös tulppaania myyntiin ja tulikin ostettua muutama kimppu tulppaaneja, kun olivat niin hienon näköisiä.

Puutarhamyymälässä on hieno valikoima viherkasveja ja leikkoja. Muistuikin mieleen omat viherkasvit ja mullan vaihdon ajankohtaisuus… Viherkasvien lannoitus on myös muistettava. Oppilaitoksella onkin Nekon lannoitteita saatavilla ja niistä löytyy apua viherkasvienkin virkistämiseen.

Käynti puutarhaoppilaitoksella toi taas valtavan viherpiperrys innostuksen ja ajatuksia kevääseen!

Terveisin vihrein ajatuksin Miia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *