Nyt on aika istuttaa sipulikukkia, jotta voit nauttia niiden kukinnasta keväällä. Ilmojen ollessa lämpimiä sipulikukkien istutusajankohta siirtyy syksystä lähemmäs loppuvuotta. Jos sipulikukat istuttaa liian aikaisin, ne voivat lähteä kasvamaan heti ja siksi on tärkeää odottaa ilmojen ja maan viilentymistä. Sipulikukat ovat ensimmäisten kukkijoiden joukossa keväällä ja piristävät pihan ilmettä raikkailla väreillään. Omassa pihassani perennapenkeistä kurkottaa enimmäkseen erilaisia valkoisia tulppaaneja.
Sipulikukkia voi istuttaa esimerkiksi perennapenkkeihin, pensaiden ja puiden juurille ja ruukkuihin. Meillä tehtiin tänä keväänä uusi kukkapenkki terassin viereen ja nyt istutin siihen ensimmäiset tulppaanit. Sipulikukkia on paljon erilaisia, mutta niiden istutusohjeet ovat melko samanlaisia. Pienet sipulit istutetaan aikaisemmin syksyllä ja isompia voi istuttaa niin kauan kun maa ei ole jäässä.
Sipulikukkia voi istuttaa riveihin, rykelmiin tai sinne tänne muiden kukkien joukkoon. Kannattaa muistaa, että kukinnan jälkeen varret ja lehdet jäävät törröttämään pystyssä, jonka vuoksi itse tykkään laittaa tulppaaneja perennojen joukkoon. Itselläni ne kasvavat pionien kanssa sulassa sovussa. Pionien lehdet lopulta peittävät kuihtuvat varret alleen. Olen kuullut ettei sipulikukkien lehtiä ja varsia kannata leikellä ennen aikojaan, koska sipuli kerää niistä voimia seuraavalle vuodelle. Olen kuitenkin joskus siistinyt penkit napsimalla varret poikki ja sipulit ovat kukkineet seuraavanakin vuonna.
Kukkasipulin kuuluu olla kuiva ja kiinteä. Sipulit istutetaan myyjän ohjeiden mukaan yleensä 10-15cm syvyyteen maahan. Kaiva sipuleille pieni kolo jos istutat kukkasipulit valmiiseen kukkapenkkiin muiden kasvien joukkoon. Näin et vahingoita muiden kasvien juuria. Jos paikassa ei kasva muita kasveja voit kääntää maan kunnolla isommalta alalta ja asetella sipulit maahan. Itse varmistan kukkasipulien kasvua sujauttamalla koloon muutaman rakeen Nekon Luonnonlannoitetta.
Tässä kukkapenkissä kaikki on istutettu tänä kesänä, joten osa taimista on vielä pieniä ja heiveröisiä. Siksi onkin tärkeää miettiä mikä kasvaa minkäkin levyiseksi ja korkuiseksi ennenkuin sommittelee sipulit. Kaikkien kasvien kukinta tapahtuu kuitenkin kesän mittaan, koska osa aloittaa aikaisin keväällä ja osa pääsee vauhtiin vasta loppukesästä. Tässä perennapenkissä ensimmäinen kukkija on varmasti kuvan alareunassa oleva kaukasianpitkäpalko. Pieni taimi on salvia, jonka kukinnon pitäisi ajoittua keskikesälle, jos se selviää talvesta. Taustalla näkyy malva.
Nekon luonnonlannoite on 100% orgaaninen yleislannoite, jota käytän lähes kaikkialla istutusten yhteydessä. Se on täysin luomu ja valmistetaan elintarviketeollisuudessa syntyneestä biomassasta. Itselleni luomu, luonnollisuus ja kierrätys ovat tärkeitä asioita kaikissa valinnoissani ja nämä valinnat vaikuttavat myös puutarhassani. Nekon luonnonlannoitteen käyttökohteita ovat sipulikukkien lisäksi kesäkukat, nurmikot, puut ja pensaat sekä lavatarhani viljelmät. Siksi se onkin kannattava valinta koko pihan kasvien hoitoon.
Pihatyöt alkavat olla tehty ja lavatarhan sato on nyt kerätty. Maissien tähkät päätyivät linnuille, mutta niiden kukinnot nappasin sisälle kuivakukiksi. Nyt ne koristavat olohuonetta maljakossa. Ensi vuonna yritän kasvattaa maisseja ihan oikeaoppisesti ohjeiden mukaan. Kuivakukat ovat muuten todella trendikkäitä ja niitä kannattaakin mennä katsomaan kukkakaupoista jos omassa pihassa ei kasva sopivia.
Blogijutut siirtyvät pikkuhiljaa sisälle ja ajatukset kääntyvät kohti joulua. Talven aikana hoidetaan viherkasveja ja muistellaan kesää sekä tietenkin suunnitellaan tulevaa, haaveillaan keväästä ja tehdään suuret suunnitelmat ensi kasvukaudelle. Alla oleva kuva onkin keväältä kun lavatarha oli juuri valmistunut. Mitähän sitä ensi keväänä rakentaisi?
terveisin Pilvi