Kiinanruusun leikkaaminen ja lisäys

Kiinanruusua olen aina ihastellut ja pitänyt sitä vaikeana kasvina kasvattaa. Olen seurannut vuosia äitini kiinanruusua ja hänellä kasvi kukoistaa ja voi hyvin. Omat yritykseni kasvattaa kaupasta ostettu kiinanruusu on aina päätynyt huonosti…

Äitini kiinanruusu on reilu parikymmentä vuotta vanha ja nyt se on n.1,5 metriä korkea. Siitä jouduttiin kymmenisen vuotta sitten leikkaamaan melkein metri latvasta pois, kun kasvi ei sopinut muuttoautoon.

Kiinanruusun elämää seurasin vuoden verran ja tein siitä kuvasarjan. Itse en olisi uskaltanut tehdä näin ronskia leikkausta, mutta äidilläni onkin kasvista pitkä kokemus ja hän tietää mistä hänen kiinanruusunsa tykkää ?

 

Kiinanruusu leikattiin huhtikuussa, koska kasvi oli päässyt taas kasvamaan niin valtavan kokoiseksi, että sen oksat on jatkuvasti tiellä.

Kukka leikattiin ihan nakuksi! Latvaan äitini jätti muutamia lehtiä. Tällä tavalla hän leikkaa kasvia parin vuoden välein.

Leikattu kasvi oli taas jo hyvässä kasvussa pari kuukautta leikkauksen jälkeen

Nekon tuotteiden vannoutuneena kannattajana äitini käyttää kiinanruusunsa kasteluvedessä Nekon kasviravinnetta ja talvella merilevää. Tuntuu toimivan.

Huhtikuussa leikattu kiinanruusu kukki näyttävästi seuraavana talvena. Yritin ottaa kuvaa kukista, mutta kasvipa oli ovelampi ja oli aina nupussa tai kukinta jo ohi, kun pääsin sitä kuvaamaan. Kukat ovat tummanpunaisia ja kerrottuja, todella hienoja!

Leikkauksen yhteydessä saa oksista hyviä pistokkaita, joita voi juurruttaa vedessä tai laittaa suoraan multaan. Minä juurrutin pistokkaita vedessä ja pidin vielä läpinäkyvää pussia pistokkaiden päällä vähetämässä haiduttamista ja koska äitinikin tekee aina niin 🙂

Pistokkaat oli vedessä useamman kuukauden, jonka jälkeen laitoin ne ruukkuihin

Emokasvi ja pistokkaat voivat edelleen hyvin ja toivon, että nyt saan kasvatettua vihdoinkin oman kiinanruusun!

Äitini ohjeet kasvin kasvattamiseen tiivistettynä oli nämä: tarvitsee valoa, ei paahdetta, älä siirtele turhaan, päästä multa kuivumaan kasteluiden välissä, lannoita, leikkaa. Kuulostaa simppeliltä….

Tarkempia hoito-ohjeita kasvattamiseen saa netistä, mutta minä taidan luottaa äitini kokemukseen ja teen niin kuin hän sanoo.

Kiinanruusu terveisin Miia

11 kommenttia artikkeliin ”Kiinanruusun leikkaaminen ja lisäys”

 1. Mitä luulet, uskallanko leikata nyt elokuussa? Jos ei ihan noin radikaalisti kuin sinä olet tehnyt, mutta kukinnan jälkeen tekis mieli vähän “hoikentaa”. Oma kiinikseni on äidin kasvista vuosikymmenten ajan säilynyt pistokkaista ja neljälle sisaruksella on samasta emäkasvista, joka valitettavasti koki kohtalonsa mutta ehdin pelastaa itselleni siitä palasen. ?

  1. Hei Maija-Kaarina!

   Itse olen perinteisesti leikannut kiinanruusua maalis-huhtikuussa ronskisti ja se on toiminut hyvin. Tosin joitain pidempiä oksia olen typistellyt vähän lyhyemmiksi muuhunkin aikaan, kun kasvi kasvaa niin kovasti.

   Oman kokemuksen perusteella jättäisin suuremman leikkauksen kevät talveen, mutta jos jotkut oksat ovat hankalan pitkiä niin niitä leikkaisin lyhyemmäksi nytkin. Ja leikatuista oksista voi laittaa uusia kasveja tulemaan 🙂 Tosin ainakin omasta kiinanruusustani tulee niin paljon pistokasmateriaalia, että kaikkea ei voi säästää.

   Jos jollain on omia kokemuksia kiinanruusun kasvatuksesta niin mieluusti niistä kuulemme!

   Terveisin Miia

 2. Hei!
  Nyt sain vahvistuksen sille miksi molemmat kiinanruusuni ovat kuolleet, vaikka hoidin niitä kaiken ohjeiden mukaan. Missään ei ole kuitenkaan lukenut kuten äitisi ohjeessa “älä siirtele turhaan” . Molemmat täysin hyvinvoivat kukat, täynnä nuppuja yhtäkkiä nuukahtivat ja lehdet kuivuivat n. viikon jälkeen kun siirsin niiden paikkaa. Itse ajattelin, että siirrolla on pakko olla yhteys tähän kun en muutakaan keksinyt.
  Toinen kököttää vielä tuossa pöydällä, onko mitään toivoa “ylösnousemuksesta” jos leikkaan sen, vai onko se nyt kuollut juuriaan myöten?

  1. Hei Merja!

   Mystistä tuntuu välillä olevan kasvien kasvatus ja vaikka tekisi kaiken ohjeiden mukaan niin silti ei vaan aina onnistu. Äitini kokemus kiinanruususta tosiaan on, että se ei pidä siirtelystä ja voi myös näyttää sen. Tosin joskus liian kuivaksi päässyt kiinanruusu on minullakin tiputtanut nuppuja, mutta ei sentään kaikkia lehtiä. Itse antaisin kasvin nyt olla rauhassa ja katsoisin josko se siitä vielä piristyy. Jos on mahdollista siirtää se entiseen paikkaan, jossa se voi aikaisemmin hyvin niin tekisin sen myös.

   Toivottavasti kiinanruususi siitä ajan kanssa palaa täyteen loistoonsa!

   Syksyisin terveisin Miia

 3. Hei, kerroit että keväällä leikattu kiinanruusu kukki alkutalvesta. Itse olen leikannut kukan peräkkäisinä keväinä, mutta ei vain suostu kukkimaan, ehkä yhden kukan per syksy. Sisko neuvoi, ettei kuki kun aina leikkaat. Jätin siis tänä keväänä leikkaamatta. Nyt kiinanruusussa on lähes joka latvassa nuppu, kukkia tulossa yli kymmenen. Odottelen vielä niiden avautumista. Kesäisin olen vienyt ulos, puoli varjoon ja tänä kesänä, kun oli niin lämmintä. olen suihkutellut paljon. En ole juurikaan käyttänyt mitään lannoitetta, vaan mummon antamilla ohjeilla kastellut, huoneen lämpöisellä, seisoneella vedellä

  1. Hei Kirsi!
   Siskosi on oikeassa, jatkuva leikkaaminen vaikuttaa kukintaan. Kukkien nuput tulevat versojen latvoihin ja kun kasvia leikkaa niin samana vuonna tulee vähemmän kukkaa. Minulla ongelmana on, että äitini vanha kiinanruusu on niin kookas, että sitä joutuu leikkaamaan ja oksia typistämään säännöllisesti, jotta se ei valtaa liikaa tilaa. Ja jatkuvan leikkauksen vuoksi kukkia tulee vähemmän. Ehkä pitäisikin vain hommata isompi asunto, sellainen missä mahtuisi tuo kiinanruusu vanhuskin kasvamaan vapaasti 🙂

   Äitien ja mummojen kasvien kasvatusohjeet tuntuvat olevan parhaimpia ja hyväksi havaittuja. Hieno juttu, että saat nyt ihailla kiinanruususi komeaa kukintaa.

   Terveisin Miia

 4. Moi kaikki minä sain vanhemmalta rouvalta punaisen kiinanruusu hän arvioi kukan iäksi kohta 50 vuotta. Olen leikannut ja ottanut kolme pistokasta joista kaksi kukki välittömästi. Nyt kysyn vaihdanko ruukun ja miten saan juuret niin ettei katkea jos niin käy mitä teen

  1. Hei Mari ja heti pyydän anteeksi, viestisi on jäänyt koneen syövereihin ja tuli vasta nyt vastaan. Äitini kiinanruusu on myös iältään useita kymmeniä vuosia ja kasvi on ollut samassa ruukussa ainakin 10 viime vuotta ja koska kasvi näyttää voivan hyvin ja kukkii komeasti, ei sillä näytä olevan tarvetta isompaan ruukkuun. Joskus on kasvi otettu ruukusta pois, laitettu pohjalle vähän uutta multaa, mutta muuten uutta multaa on pistetty ruukun päälle sitä mukaan kun entinen on painunut. Jos kasvisi voi hyvin, kasvaa ja kukkii niin en näkisi tarpeellisena ruukun vaihtoa isompaan.

   Äitini emokasvista ottamiani pistokkaita olen laitellut pienempiin ruukkuihin ja parin vuoden kasvatuksen jälkeen olen niitä siirtänyt isompiin ruukkuihin. Kiinanruusun taimeni eivät ole häiriintyneet siitä, jos ruukun vaihdossa joku pienempi juuri on katkennut, mutta toki mahdollisimman varovasti ruukun vaihtoa täytyy tehdä ja ajattelisin, että ruukunvaihto isompaan on vain tarpeeseen eli jos kasvi ei näytä voivan hyvin.

   Terveisin Miia

 5. Yritän juurruttaa pistokasta, mutta juurien sijasta se tekee vain valkoista kalkkeumaa. Mistä on kyse?

  1. Hei! Minullakin vedessä juurrutettavat pistokkaat tekevät kuvaamaasi valkoista kalkkeumaa, mutta kun sitkeästi antaa pistokkaan olla vedessä, niin juuriakin rupeaa tulemaan. Eli anna pistokkaiden vaan olla vedessä ja seuraile tilannetta, juurien muodostuminen joskus kestää.

   Terveisin Miia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *