Raparperin hyötäminen

Raparperi on varma kevään merkki siinä missä västärikkikin. Ensimmäiset iloisen väriset nuput puskevat läpi pienestä lumisohjostakin, ja ainakin etelä-Suomessa ensimmäisen piirakan pääsee pyöräyttämään jo vapuksi.

Raparperi on erittäin helppohoitoinen ja kiitollinen kasvi, se pitäisi löytyä jokaisesta hyötypuutarhasta. Kourallinen lannoitetta ja pari kevyttä kitkentää kesässä on ainakin toistaiseksi meillä Stadin puutarhurissa riittänyt hoidoksi. Tänä keväänä teimme oman lannoitesekoituksen, jossa on 1/3 hivenainerakeita ja 2/3 Nekon luomulannoitetta.

rapsu

Kevät etenee tietenkin tuskallisen hitaasti. Raparperinkin kasvu on alkukaudesta olematonta. Tarvitaan kunnolla aurinkoa ja lämpöä jotta kasvu pääsee vauhtiin. Mutta kotipuutarhurilla on olemassa mukava vippaskonsti – hyötäminen. Asettamalla ämpärin tai muun ison astian raparperintaimen päälle jo maaliskuussa saa ensimmäisiä hentoja ja heleitä raparperinvarsia monta viikkoa etuajassa. Ne ovat kaiken lisäksi niin mietoja, että ainakin itse rouskuttelen niitä ilman minkäälaista kypsentämistä. Normaalistihan raparperi on niin hapokas kasvi, että sitä ei edes suositella syötäväksi raakana mutta nämä maistuvat. Satokausi on avattu!

rapsu 3

3 kommenttia artikkeliin ”Raparperin hyötäminen”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *