Mitä on Matokakka ja vermikomposti?

Olette ehkä huomanneet ulkomaisilla puutarhasivustoilla käytettävän vermicompostia, jolla parannetaan maata. Nyt sitä saa myös Suomessa nimellä Neko Matokakka. Se on tulevaisuuden maanparannusaine! 

Matokakka on matokompostia

Madot ovat siis “syöneet” kompostoitua lehmänlantaa ja jättäneet jätöksenä hyvää matokakkaa. Sitä mukaa kun niiltä loppuu syötävä, ne siirtyvät eteenpäin. Tämä matokakka eli vermikomposti on erittäin arvokasta maalle ja kasveille.

Se on hajutonta, kevyttä ja kuivaa. Eikä siinä ole matoja. Uskalsin ihan paljain käsin levitellä sitä kasveille.

Parantaa huonokuntoista maata ja multaa

Matokakkaa kannattaa sekoittaa huonokuntoiseen maahan. Ja etenkin pussimultaa, jos siinä ei ole mainintaa lisätyistä hyötymikrobeista. Sillä valmismullat käsitellään tasalaatuisiksi, jolloin niissä ei ole maanpieneliötoimintaa. Samoin esimerkiksi jos kasvimaassa tai viljelylaatikoissa kasvit eivät kasva hyvin, niin silloinkin kannattaa kokeilla matokakkaa.

Mato on ehkä se isoin maanpieneliö, joka pitää maan kasvukunnossa, matokakallaan. Eli parantaa maan mururakennetta ja auttaa myös muuta maanpieneliötoimintaa.

Kasvit voivat paremmin

Maan hyvä mururakenne ja pieneliötoiminta edistää kasvien kasvua ja hyvinvointia sekä parantaa kasvien vastustuskykyä. Eli jos maassa ei ole maanpieneliötoimintaa kasvit voivat huonosti, vaikka niitä kuinka lannoittaisi ja kastelisi. Ei siis ole ihme, että maailmalla niin kehutaan vermikompostia eli matokakkaa.

Matokakka sopii kaikille kasveille

Sitä voi laittaa pihan monivuotisille kasveille, kasvimaalle ja sisäkukillekin. Se käy myös luomuviljelyyn.

Kasvit, joille on annettu matokakkaa ,  kannattaa lannoittaa normaalisti luomulannoitteilla, esimerkiksi Neko Luonnonlannoitetta.

Laitoin tätä Neko Matokakkaa vanhalle pelargonille, joka taas säilytetään talven yli viileässä kellarissa sekä ruukkuruusuille. Ohjeena oli 2 rkl matokakkaa/1 litraan multaan, joten sekoitin sitä pintamultaan ja sivuille. Pakkauksen kyljessä on hyvät annosteluohjeet.

Tuli mieleen, että voisinkin kokeilla sitä myös parille hidaskasvuiselle sisäkukalle. Niille kun mullanvaihto on useamman vuoden välein. Matokakka todennäköisesti pitäisi mullan ja kasvin hyvässä kasvukunnossa. Täytyypäs kokeilla.

Syysterveisin Sari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *