Viljelypalstoilta satoa ja silmäniloa

Juuri nyt viljelypalstat notkuvat satoa ja silmänruokaa saa ihanan värikkäistä kukista. Kävin nauttimassa viljelypalstojen tunnelmasta Hollolassa sekä Lahdessa, aivan ihania paikkoja!

Jos omaa viljelysormea syyhyttää eikä omaa maaplänttiä ole, kannatta ensi kevääksi kysyä omalta paikkakunnaltansa vuokralle viljelypalstaa.

Juttelin muutaman palstaviljelijän kanssa ja yleinen mielipide oli, että sielu lepää, kun saa puuhastella ja syödä itse kasvattamiaan kasviksia.

Palstoilla näkyi erilaisia kaaleja, salaatteja, sipulia, valkosipulia, yrttejä, perunaa, pinaattia, punajuurta, kesäkurpitsaa, kurkkua, tomaattia, marjapensaita…

Tämä kesä on ollut palstaviljelijöillekin kova, pelkästään veden kantamiseen on mennyt hurjasti aikaa ja voimia. Aarinkin viljelyksille joutuu kantamaan useampia ämpäreitä vettä, mutta siinä kuulemma pysyy kunnossa 😊 Ja kasvit kasvaa, kun niille puhuu ja omakin mieli kevenee, kun pääsee puhumaan muiden viljelyyn hurahtaneiden kanssa.

Silmäniloa ihmisille ja hyötyä hyönteisille

Eräs rouva kuvailikin palstaviljelyä seurustelukerhoksi ja mielen kohottajaksi.

Vuokrattavat viljelypalstat voivat olla monivuotisia tai joka vuosi muokattavia alueita ja se täytyy ottaa huomioon valitessa kasveja palstalle. Joka vuosi muokattavilla palstoilla monivuotisten kasvien kasvattaminen ei onnistu. Palstojen säännöissä on myös eroja ja niihin kannattaa tutustua huolella. Esimerkiksi monella paikalla ei saa laittaa helposti leviäviä monivuotisia kasveja, kuten maa-artisokkaa. Kannattaa myös ottaa selville miten palstoilla hoidetaan kastelu.

Lahdessa viljelypalstat käännetään syksyllä ja äestetään keväällä. Palstojen jako suoritetaan keväällä. Viljeltävän aarin saa vuokrattua hintaan 45 € / kausi. Uutuutena Lahdessa on vuokrattavat viljelylaatikot, joissa on mullat valmiina ja sinne sitten vain kasveja oman maun mukkaan.

Lahdessa tilauksesta palstoille toimitetaan myös multaa, katteita, kalkkia, harsoa ym. mitä nyt voikaan viljelyssä tarvita. Tämä helpottaa varsinkin autottomia ihmisiä, kun voi tilata tarvittavat tavarat suoraan oman palstansa viereen.

Hollolassa ihastelin monivuotisia viljelypalstoja, joissa pääsee ihailemaan vuosien työn tulosta, kun palstat muistuttavat kesämökkien pihoja marjapensaineen. Hollolan palstojen kausivuokra on 16 € / aari. Hintaero Lahteen selittyy mm. sillä, että Lahdessa vuokraan kuuluu vuosittainen maanmuokkaus ja karjanlantaa sekä hiekkaa toimitetaan vuokraajien käyttöön pellon laidalle. Hollolan palstojen huollosta vastaa vuokraaja itse.

Satoa tulee välillä yli oman tarpeen ja siitä saa sitten osansa sukulaiset ja ystävätkin. Ainakin papuja, pinaattia ja kesäkurpitsaa on kuulemma tullut yli oman tarpeen ja marjapensaat notkuvat sadon painosta.

Huomaa kuvassa kurpitsan alla oleva styroksi, joka pitää sadon irti maasta. Hedelmä säilyy paremmin, jos se on irti kosteasta maasta.

Kaikenlaisilla konsteilla yritetään pitää myös lehtokotilot poissa ja siinä on auttanut kuuma ja kuiva kesä. Yksi kokeilu Hollolan palstoilla on ollut laittaa palstan reunaan kasveja, joiden yli kotilot eivät mielellään tule. Tässä on kokeiltu kotiloesteenä isorikkoa käytävän ja viljelyksien välissä.

Eihän se sato itsestään valmistu vaan työtä joutuu tekemään ja paljon. Pelkästään rikkaruohojen pitäminen kurissa on jo aikaa vievää, mutta kyllähän tällaisessa viljelypalstassa silmälepää!

Upeasti hoidettu viljelypalsta! Selvästi omistajansa silmäterä.

Ei voi kuin nostaa hellehattua ihmisille, jotka ovat tässä kuumuudessakin jaksaneet ruokkia, juottaa ja puhua kasvinsa pyörryksiin sekä pitää rikkakasvitkin poissa ja ympäristönsä siistinä! Nyt kasvit kiittävät ja antavat parastaan eli satoa on notkuvat pöydät täynnä.

Jos vähänkin mietityttää olisiko sinusta palstaviljelijäksi niin ehdottomasti kannattaa kokeilla! Palstoilla saa neuvoja ja apua kokeneemmilta ja mestariviljelijäksihän sitä tulee vasta kokemusten kautta 🙂

Loppukesän terveisin Miia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *