Aika viherkasvien syyshoidon

Viimeistään nyt syyskuun lopulla on aika tehdä pieni syyssiivous viherkasveille. Samoin on aika siirtyä vähitellen lannoitteista merileväuutteen käyttöön.

Viherkasvien syyssiivous

Itselläni on tapana pyyhkiä isolehtisten kasvien lehdet pölystä merilevävedellä. Samalla kasvi saa lehtilannoituksen. Siis “kaksi kärpästä yhdellä iskulla”.  Neko Merileväuute -pullon käyttöohjeesta valitaan tällöin Lehtisumutteen annosteluohje ja rättinä käytetään jotain pehmeää rättiä.

Ennen pölyjen pyyhkimistä kannattaa silmäillä lehtien pääli- ja alapinnat, ettei siellä ole ötököitä. Jos niitä löytyy, niin kasvi sumutetaan jollain torjunta-aineella, ja pölyjen pyyhkiminen tehdään toisella rätillä. Siten ei tule levittäneeksi ötököitä muihin kasveihin.

Koska merilevävesi tulee käyttää saman tien, on kätevää pitää sisäkukkien hoitopäivä. Ensin voi sumutella merilevävedellä kasvit ja yli jääneellä nesteellä voi sitten pyyhkiä kasvien lehdet puhtaaksi. Ja lopulla merilevävedellä kastellaan kukat 🙂

Viherkasvit sisälle lämpimään

Jos parvekkeella ja terassilla on vielä viherkasveja, niin ne kannattaa nyt viimeistään tuoda sisälle. Ja hyvä tapa on käyttää ne suihkun kautta, jos vain kestävät vettä. Ja tietysti ihan ensimmäiseksi niille kannattaa tehdä ötökkätarkistus.

Otin tämän oranssikukkaisen marraskuunkaktuksen sisälle jo parisen viikkoa sitten, ja nyt se on täynnä nuppuja. Tätä kastelen nyt vain merilevävedellä ja nuppujen sekä kukkien aikaan en sumuttele lainkaan.

Joillekin lannoitusta vähennetään

On kasveja, jotka kasvattavat uusia lehtiä läpi vuoden. Niiden lannoitusta jatketaan, ehkä kuitenkin miedommalla annostuksella.

Tämä viirivehka on tosi valoisalla paikalla lähellä ikkunaa. Se kasvaa ja kukkii edelleen, joten lannoitan sitä normaalisti. Kun kasvu hiipuu ehkä lokakuun lopulla, vähennän lannoitusta. Ja osan kastelukerroista annan vain merilevävettä.

Joillekin lannoite vaihdetaan merileväuutteeseen

Iso osa viherkasveista ei kasva talven hämäryydessä. Niiden lannoitus lopetetaan syyskuun aikana.

Näitä hitaasti kasvavia kasveja kastelen merilevävedellä, koska siitä ne saavat hivenravinteita ja pysyvät siten hyvännäköisinä.

Esimerkiksi talvisäilytyksessä olevia pelargoneja kastelen aina merilevävedellä. Olen huomannut, että siten ne säilyttävät lehtensä parhaiten.

Neko Merileväuutetta on kahta eri kokoa myynnissä. Pullojen kyljessä on selkeät käyttöohjeet. Aine on luomua eli käy hyvin myös syötäville kasveille, kuten chilille.

Mukavaa viikonloppua!

Terveisin Sari

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *