Valmiina omenapuiden kevätruiskutukseen

Nyt on ollut niin kylmää, että omenapuiden kevätruiskutus on vieläkin tekemättä. Voi hyvin olla,  että siihen sopiva sää on vain parina päivänä ihan lähiaikoina, sillä lehtisilmut voivat aueta nyt nopeasti.  Joten olenkin ottanut paineruiskut, Kevätruiskutteen ja nitriili-hanskat jo valmiiksi eteiseen esille. Testasin muuten vedellä ruiskun toimivuudenkin, kuten kuvasta näkyy 🙂

0000 NEKO Kevätruiskute, ja omenapuun silmutKevätruiskute ruiskutetaan siis ennen kuin silmut puhkeavat, yleensä huhtikuussa. Pullossa on laimennusohjeet, ja myös laimeammalle liuokselle, jos silmut jo kurkkaavat. Eli ohje kannattaa aina lukea huolella!

0000 NEKO Kevätruiskute, pieni ja iso paineruisku

Erilaiset paineruiskut ovat käteviä näissä ruiskutuksissa. Säiliöpulloon laitetaan laimennettu kevätruiskuteneste ja sen jälkeen pulloon pumpataan paine pumppukahvasta. Sitten onkin helppo ruiskuttaa kasvi painamalla ruiskun liipasimesta. Ja välillä pumpataan painetta lisää.

0000 NEKO Kevätruiskute, myrkytyksiin nitriili käsineet

Nekon Kevätruiskute on parafiiniöljyä ja se on sallittu myös luomuviljelyssä. Joten ruiskutuksessa pärjää hyvin kevyillä suojaimilla. Pullossa on hyvät ohjeet siitäkin. Itse ostin uudet nitriili käsineet, jotka ovat “mietojen kemikaalien” käsittelyyn tarkoitetut. Eli tavalliset keittiöhanskat eivät sovi tähän. Nämä nitriilihanskat maksoivat vain alle viisi euroa 🙂

Milloin on hyvä ajankohta ruiskuttaa kevätruiskute:

  • lämpötilan on oltava ruiskutushetkellä yli +7 astetta
  • seuraavina kahtena vuorokautena ei saa olla pakkasta
  • ruiskutuksen jälkeen ei myöskään saa tulla sateita lähiaikoina
  • ruiskutushetkenä ei saa tuulla eli pitää olla tyyni keli
  • kasvin silmut eivät vielä saa olla puhjenneet hiirenkorville

Kevätruiskute siis tuhoaa oksistossa talvehtineiden kirvojen, hedelmäpuupunkin ja kemppien munat.

0000 NEKO Kevätruiskute, orapihlaja-aidan ruiskutus

Meillä on vanha orapihlaja-aita, jossa taas viime vuosina on ollut paljon kemppejä. Taidanpa ruiskuttaa senkin, kun tulee sopiva ruiskutuskeli.

0000 NEKO Kevätruiskute, lumipalloheisi

On joitakin muitakin koristepensaita, kuten lumipalloheisi, joita vaivaa pahasti kirvat ja muut ötökät. Jos ongelma oli iso viime kesällä, niin näin keväällä, ennen silmujen puhkeamista, voi pensaat ruiskuttaa kevätruiskutteella.

Koska kasveissa on myös tärkeitä ja puutarhurinkin näkökulmasta tarpeellisia hyönteisiä, niin kevätruiskutetta kannattaa käyttää aina harkiten.

Nyt on kyllä jännä kevätsää, nimittäin sääennuste lupaa hyvää ruiskutussäätä vasta viikon kuluttua eli toukokuussa. Saas nähdä, miten käy ruiskutusten 🙂

Kevätterveisin Sari

 

2 kommenttia artikkeliin ”Valmiina omenapuiden kevätruiskutukseen”

  1. Hei,
    Vielä on vaan yöpakkasia, mutta silmut sen kuin pulskistuu. Hiukan hankala tilanne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *