Aurinkoista pääsiäistä!

Aurinkoista pääsiäistä! Sain mahdollisuuden kirjoittaa Nekon blogiin ja siitä innostuneena rupesin heti hommiin! Nekon tuotteet ovatkin tuttuja jo useamman vuoden takaa, sisä- ja ulkokasveille on löytynyt omat tuotteensa. Sarin kirjoituksia ja hienoja valokuvia olen Nekon blogista ihaillut! Sarin laittamat siniset helmililjat metalliastiassa ovat niin ihanan näköisiä!

Esittelen tässä itseni lyhyesti, olen Miia Korhonen ja kirjoittelen kasveihin, puutarhaan ja luontoon liittyvistä asioista. Kasvit ovat innostuksen kohteenani ja viime aikoina erityisesti vieraskasvilajit, kuten jättiputki. Jättiputkea torjuin aikaisemmassa työssäni ja opiskeltuani vielä näin kypsemmällä iällä hortonomiksi tein opinnäytetyön jättiputken torjuntaan liittyen. Opinnäytetyön innoittamana perustin yrityksen, Luontoturva Ky, joka on erikoistunut jättiputkien ja muiden vieraskasvilajien torjuntaan, luentoihin, opastukseen sekä vieraskasvilajeista tiedottamiseen valokuvanäyttelyiden keinoin.

Vieraskasvilajit ja niiden aiheuttamat haitat puhuttavat myös Suomessa ja vuoden vaihteessa voimaan tullut kansallinen vieraslajilaki sekä vieraslajiasetus tuovat pontta torjuntatyöhön. Torjunnassa on tärkeää tunnistaa vieraskasvilajit ja siinä Luontoturvan järjestämä valokuvanäyttely on apuna. Esimerkiksi jättiputken torjuminen olisi huomattavasti helpompaa kasvin ollessa pieni siementaimi. Nelimetrisen kukkivan jättiputken torjuminen onkin sitten haastavampaa…

Jättiputken siementaimia, Luontoturva Ky
Jättiputken siementaimia, Luontoturva Ky


Muutkin kasvit, kuin jättiputket kiinnostavat ja piperränkin vapaalla kaikenlaista. Kohtahan on kesäkukkien kausi käsillä! Kesäkukat ovat heikko kohtani, keväällä kaipaa väriä ja kauneutta synkän talven jälkeen. Joka vuosi vannon, että nyt hankin kesäkukkia harkiten, mutta kun kevät tulee, niin hulluus iskee ja kaikki mahdolliset purkit ja purnukat on täynnä kukkia… Tietysti myös jotain hyötykasveja täytyy olla ja niitä varten nakuttelin viime keväänä uusia laatikoita. Vesiaiheista innostuin myös viime kesänä ja pieni suihkulähde solisee varmasti myös tulevana kesänä terassilla. Perennapenkkiäkin uudistin ja vihdoin sain hankittua päärynäpuunkin, perhemallia. Katsotaan keväällä miten päärynäpuu ja perennat selvisivät talvesta.

Olen opiskellut myös puutarhuriksi Mäntsälän Saarella ja sieltä jäi pysyvä innostus kimppuja ja asetelmia kohtaan. Erityisesti luonnonkukista ja luonnonmateriaaleista väsäilen mielelläni kaikenlaista. Näytänkin tässä mitä syntyi, kun totesin kodin kaipaavan pikaista pääsiäisen tunnelmaa!

Askarrellessani kukkien kanssa, pidän ajatuksesta, että asetelmiin ja kimppuihin voi helposti vaihtaa materiaalia ja muuttaa niiden ulkonäköä. Melko suurpiirteisesti puuhastelen ja yhdistän kaikkea mitä kotoa, luonnosta ja kaupasta sattuu löytymään. Joskus tekeleet onnistuu ja toisinaan sitten taas ei  :)

Nyt oli ajatuksena hyödyntää hienot vitsat, jotka pienet noidat toivat viime sunnuntaina. Tulppaanit kuuluu kevääseen ja lisäksi näin kaupassa ihanan oranssin kevätkaktuksen. Muratti olikin jo valmiina ja nämä kaikki yhdistin. Koska tykkään, että kaikki on helposti vaihdettavissa ja purettavissa, niin sinkkiseen ruukkuun laitoin sisälle astian, jossa on vettä ja sinne tulppaanit ja vitsat. Lisäksi kävin pihalta napsasemassa norjanangervosta, koivusta ja marjakuusesta oksat. Kevätkaktuksen ja muratin otin pois ruukuista ja laitoin ne muovipusseihin. Yhdistin kaikki samaan ruukkuun ja naamioin ruukun päällisen niinellä.

Kasveja isompaan ruukkuun

Isomman ruukun sisälle mahtuu vesiastia ja ruukkukasveja.

Helppo tapa tehdä nopea isompi koristus kotiin niistä materiaaleista joita sattuu löytymään! Voi yhdistää vaikkapa leikot ja ruukkukasvit. Omissa ruukuissaan tai pusseissaan kasvit on helppo kastella sen mukaan paljonko mikäkin kasvi tarvitsee vettä. Ja ennen kaikkea tekelettä on helppo uusia ja purkaa.

Pääsiäistä kotiin

Tuloksena tuli iloisen värinen helposti muunneltava piristys kotiin :)

Koti piti koristaa nopeasti pääsiäiseen, joten samalla helposti kierrätettävissä periaatteella, tein muutaman muunkin koristuksen. Tete- ja perunanarsissi olivat kotona, mutta vähän aneemisen näköisiä, joten laitoin niiden sekaan rönsyliljan ja pääsiäiseen liittyvää hörhellystä.

Narsissit ja rönsylilja

Narsissit ruukuissa ja rönsyliljan laitoin muovipussiin, jotta se mahtui mukaan

Pääsiäistunnelmaa kotiin
Pääsiäistunnelmaa kotiin

Helppo purkaa pääsiäisen jälkeen ja laittaa koriin vaikka orvokkia!

Aurinkoinen kevät on toiveissa ja monenlaista projektia mielessä. Katsotaan mihin aika ja innostus riittää!

Aurinkoisin terveisin Miia

Helmililjat tuovat kevään

Helmililjat herkän keväisinä sipulikukkina sopivat niin sisälle kuin ulos. Kohta kun kovat pakkaset hellittävät, niistä on kiva tehdä ruukkuistutuksia terassille ja parvekkeelle. Ne nimittäin kukkivat pitkään ulkoilman viileydessä.

helmililjaistutus aloitus

Helmililjat eivät pääse kuivumaan auringon paisteessa, kun istuttaa ne multaan. Tämä metalliastia näytti hieman ahtaalta näille kahdelle hyasinttiruukulle.

helmililjaistutus multaa pois

Juuripaakun pohjasta voi ottaa varovasti multaa pois. Nämä tavalliset sipulikukat kyllä kestävät sen, että pieni osa juurista katkeaa.

helmililjaistutus istutettu

Helmilijamättäät istutettiin metalliastiaan samalla tavalla mullan pinnalle, mitä ne olivat ostoruukuissa. Lopuksi  poistetulla mullalla täytettiin juuripaakkujen ja ruukun välit sekä kasteltiin multa. Ekologista mullan käyttöä :)

Mullan pinnan voi peittää sammaleella, etenkin jos sitä jäi joululta. Ihan näinkin, ilman mitään koristeluja,  se on kaunis.

helmililjaistutus istutettu ja pääsiäiskoristeltu

Pääsiäiseksi laitoin nyt vähän ruskeita höyheniä ja paperimunia.

Nämä kotimaiset helmililjat kestävät pienen yöpakkasen, kunhan ne ovat tottuneet kylmään ulkoilmaan ennen pakkasia. Joten tätä ruukkua pidetään nyt viileällä kuistilla.

Helmililjat ovat siitäkin kivoja kevätkukkia, että sipulit on monivuotisia, kun ne istuttaa keväällä pihalle hyvään multaan. Silloin ne istutetaan syvempään, mitä ne ovat olleet ruukuissa. Multaa pitää tulla sipulin päälle kaksi kertaa sipulin korkeuden verran.

Aurinkoista kevättä!

Sari